Γενικός Ιατρός

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αρχ. Δ. ΣΑΠΙΚΑΣ

Ν. Νικηφορίδη 38 – 40. Βύρωνας – Τ.Κ. 16231 τηλ. 76.45.781 Κιν. 6977-28-57-66 e-mail: Sapikas@otenet.gr

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΙΠΕ:

“ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΟΥ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΣΟΥ”.

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ.

ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ, ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

1.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ).

2.ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ.

3. Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ( ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ).

4. Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

5. Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.

6. Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ, Η ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ, ΙΔΙΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

7. Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ ΕΝΟΤΗΤΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΥΧΟΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ.

1. ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ.

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΑ, ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ Η ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ.

ΕΤΣΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ Η ΣΑΚΧΑΡΟΥ Η ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ,

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ Η ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ κ.λ.π.

2. ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙ ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

ΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ, ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ, ΣΤΟΝ ΥΠΕΖΩΚΟΤΑ, ΣΤΟ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ Η ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ Η ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΙ. ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΟΓΚΩΝ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΟΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ.

Ο ΚΑΠΝΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΤΙΝΗ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ

ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΟ ΚΡΟΣΣΩΤΟ ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΤΩΝ ΒΡΟΓΧΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΒΗΧΑΣ, ΤΑ ΠΤΥΕΛΑ, ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΘΩΡΑΚΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΑ ΚΟΒΕΤΑΙ.

ΜΟΛΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΞΑΝΑΓΕΝΝΑΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ. Η ΚΑΛΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.

3. Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ. ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΑΚΧΑΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΠΡΩΤΕʽΙΝΩΝ, ΛΙΠΩΝ). ΔΗΛΑΔΗ Ο ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕΙΟΝΕ ΞΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ.

ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΤΟΜΟ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ, ΓΛΥΚΟΖΗ, Κ.Λ.Π., ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ( ΨΩΜΙ, ΡΥΖΙ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΖΑΧΑΡΗ) ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕʽΙΝΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ, ΟΠΟΥ ΕΡΕΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ Β-ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.

Η ΓΛΥΚΟΖΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ, ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΚΚΡΙΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΨΑ, ΠΟΛΥΟΥΡΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΚΟΥΡΑΣΗ.

Ο ΙΣΟΥΛΙΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Η ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ.

Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 40 ΕΤΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ

ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Η ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΝΗΜΕΝΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΒΑΡΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΕ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΥΣ.

4. Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΔΙΑΙΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ. ΜΕΤΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΠΑΧΟ ΚΡΕΑΣ, ΜΟΣΧΑΡΙ, ΑΠΑΧΟ ΖΑΜΠΟΝ, ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑΡΙ Η ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ 2%, ΔΥΟ ΑΥΓΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΧΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΤΣΕΣ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: ΣΥΚΩΤΙ, ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, ΧΟΙΡΙΝΟ. ΜΠΕΙΚΟΝ, ΧΗΝΑ, ΠΑΠΙΑ, ΠΕΤΣΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2%, ΒΟΥΤΥΡΟ, ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΜΕ ΣΤΕΡΕΑ, ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ ΕΛΑΙΑ, ΠΑΣΤΕΣ, ΤΟΥΡΤΕΣ, ΚΡΟΥΑΣΑΝ. ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ Κ.Α.

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ.

ΚΑΘΕ ΔΙΑΙΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Η ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ Η ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

5. Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ’ΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ. ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΜΕ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ ΕΙΝΑΙ 160 MG/DL ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ 130 MG/DL KAI ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 100 MG/DL. Η ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ, ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΦΟΜΟΙΩΜΕΝΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ.

ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΡΚΩΣ.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ HDL ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 35, ΕΝΩ ΤΟΥ LDL ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΌ 160 ΚΑΙ Η VLDL ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΌ 30.

ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΙΠΗ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΙΝΕΣ, ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ, ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΣΑΣ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.

6. Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΤΟΥ. ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ. ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΩΜΑ.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ. Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΦΟΡΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΙΜΕΣ: ΤΗΣ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗΣ. ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ( ΜΙΚΡΗ) ΠΙΕΣΗ: ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΦΟΡΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ(ΜΕΓΑΛΗ) ΠΙΕΣΗ. ΑΥΤΗ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΕΙΝΑΙ 120 ΜΕ 80.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΑΓΧΟΣ, ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ. Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑ, ΝΕΦΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΕΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ.

ΕΠΙΣΗΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ Ο ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΞΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ, ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ, ΚΑΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ, ΕΛΑΦΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΟΧΙ ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ.

ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΝΟΥ Η ΑΦΥΠΝΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ Η ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΝΟΥ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ Η ΜΕ ΒΑΔΙΣΜΑ Η ΓΕΝΙΚΩΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ.

ΑΠΟ ΌΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ Η ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΤΟΜΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ, ΕΝΩ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ.

30/10/04 ΑΡΧΙΜ- ΔΑΝΙΗΛ Ε. ΣΑΠΙΚΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ /ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ -ΝΙΚ.ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ 38-40, ΒΥΡΩΝΑΣ Τ.Κ.162 31 ΤΗΛ.6977-28-57-66

Powered by Art Internet Design

Share on Facebook