Γενικός Ιατρός

Ο Γέρων Αμβρόσιος ( Λάζαρης) Κατάθεση και βιώματα θεοφώτιστης επίγειας βιοτής

Αν είναι (και είναι όντως αλήθεια) πως αυτός ο εσωτερικός φωτισμός,  που είναι γεμάτος από πνευματικούς κραδασμούς ,και από το κέντρο προς την άκρη σκορπίζεται και παίρνει αγγελική υπόσταση και μορφή, από μια αρμονία του προσώπου λόγω της εσωτερικής του κατάστασης, τότε και ο χρόνος  σταματάει να τρέχει στα ρολόγια, τα πέτρινα φρούρια της άγνοιας εξαφανίζονται, οι πόρτες των κάστρων της ψυχής ανοίγουν και οι πνευματικοί  θησαυροί παρουσιάζονται σ’ όλους, αυτούς που πειρατές δεν μπορεί να κλέψουν και βρίσκονται στο κέντρο του Παραδείσου. Αυτή η εσωτερική φλογερή ισορροπία, προετοιμάζει και γεννάει, ανά δύο, τρία ζευγάρια, από ιδανικά: «την εσωτερική πίστη και την προσήλωση» τον «σεβασμό στην παράδοση και την υψηλή θεολογία» και «την βιωματική φιλοξενία και την ποιοτική πράξη, σαν επίβαση θεωρίας» σαν εσωτερικά χαρίσματα και ταλέντα κάθε τυχερού θνητού, που του δόθηκαν αυτά τα θεϊκά δώρα.Και τέτοιο θεϊκό κάλλος, που στηρίζεται στα υψηλά ιδανικά, φανερώνει την ψυχοσωματική αναγέννηση, που έχουν σκοπό, ο εμπνευσμένος πνευματικός της Ι.Μ. Δαδίου, Αρχιμ. Αμβρόσιος .
  
Αυτή η παλαιά και σίγουρη μέθοδος, της εσωτερικής θεϊκής φιλοξενίας, που εξασφαλίζει, με αρμονία, θέματα εσωτερικής τελειότητας και εργασίας από την πνευματική απασχόληση,  με πρόσκαιρα και εφήμερα, και κάνει κάθε επισκέπτη που τον συναντούσε, να χαίρεται σε πρωτόγνωρα σημεία του απόβροχου κόσμου.

 Ο Θεός γνωρίζει πριν από πόσα χρόνια η Πρόνοια Του, που κατευθύνει την φύση, έφτιαχνε με πολλή τέχνη, στα μυστικά της εργαστήρια, τέτοια καλούπια ανθρώπων, που δίνουν σ’ όλους τους συνανθρώπους τους, ξεκούραση και ανανέωση, από την θέση του πνευματικού πατέρα και καθοδηγητή, για όλες της ψυχικές και σωματικές τους ανάγκες, μέσα από τις πνευματικές συμβουλές και τις εξομολογήσεις των πιστών.

Στην συνέχεια, μαζί με το γονίδιο της φυλής μας, έρχεται και η ανατροφή της ελληνίδας μάνας, της μάνας, που μεσ’ από τους αιώνες, εμπνέει τον κάθε Έλληνα με την ιδέα της χριστιανικής πίστης , που ενέπνευσε στον Γέροντα τα ιδανικά της Ορθοδοξίας και της χριστιανικής εκκλησίας.
 
 
 
 
 

 

Μόνο μεγαλυνάρια και δοξαστικοί ύμνοι ταιριάζουν στην ιερή της μητέρας μνήμη, εκεί που βρίσκονται οι ψυχές της, στην χώρα των ουρανίων λειμώνων, εκεί που οδήγησε με την ανάσταση του Ο Κύριος μας, όσους εκ των προγόνων μας,  αποδέχτηκαν την σωτηριώδη διδασκαλία και ιδιαίτερα του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού, του  Σωκράτη, του Πλάτωνα , για ένα και μόνο ιδανικό «του Ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού», του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, που βρήκε την ολοκλήρωση του στο μεγαλείο της Χριστιανικής εκκλησίας.

Στη συνέχεια, δια μέσου των αιώνων, η δύναμη της αλήθειας γίνεται ποιο σημαντική και η έμπρακτη, σαν αλμυρός ιδρώτας που επενδύεται σε σύγχρονα έργα της χριστιανικής βιοτής, που η γλυκύτητα και η γλαφυρότητα του Γέροντος Αμβροσίου ,γίνεται ποιο αυστηρή, στηριγμένη στην Αρετή, στην Σοφία και στο εφικτό όνειρο της επιτυχίας, μέσα από την σύγχρονη απομάκρυνση του ανθρώπου από τον δρόμο του Θεού.

Βλέπω, ήδη με τα πνευματικά μου μάτια, αγαπητοί μου πνευματικοί αδελφοί, ότι αυτή η παρουσία στην παρούσα ζωή του Γέροντα, θα μας φτάσει στις ψηλότερες κορφές του Παρνασσού και στο Πάνθεο  της «Άνοιξης της μεγάλης ουράνιας ζωής».

Σε θαυμάζω, σε συγχαίρω, κάνω τόπο να περάσεις, Σεβαστέ και μεγάλε Γέροντα Αμβρόσιε, εσύ εμπνευστή και συντελεστή και δημιουργέ , εσύ που ψάχνεις την τέχνη της πνευματικής εξέλιξης και αγιότητας, στον τόπο που γεννήθηκες, την ευλογημένη  Λευκάδα, και μετέπειτα στο θεοβάδιστο Όρος και τις  παρυφές του Παρνασσού, στην Ι.Μ. Δαδίου, που συντρέχεις σε κάθε προσπάθεια για την επιτυχία, με το μεγάλο μεράκι για την επιτυχία αυτού του έργου μέσα από τον ευγενή  τρόπο συμπεριφοράς , με εμπνευσμένο τρόπο, μοιάζεις με την κηρήθρα των μελισσών, που πάνω στο ψηλό βουνό του Παρνασσού, σαν γαϊτάνι, μαζεύουν το μέλι και δίνουν ζωή στον θεϊκό απόγονο (όλο αυτό το φτερωτό σμήνος από μέλισσες) ώστε το πλάσμα του κτίστη, ο άνθρωπος, ο πνευματικός πατέρας, να στηρίξει την επιτυχία του στο τρίπτυχο «Δημιουργία – Ομορφιά – Αλήθεια».

Με την ποιο πάνω παρομοίωση, οι συμβουλές και η παρουσία του σεβαστού μας π. Αμβροσίου , μοιάζουν με το μέλι, που μέσα από αυτές, με την Χάρη του Ναζωραίου, υπάρχει «Επικοινωνία» δηλ. ψυχοσωματική επαφή και ανάπαυση σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, που τελειοποιεί τον άνθρωπο, που από την απομόνωση του κατάντησε μίζερος, δολερός και ταλαίπωρος στρατοκόπος της ζωής.

 

Μα την αλήθεια, είναι τυχεροί: ο καιρός και η εποχή, τα σχολεία, οι πατρίδες, οι μάνες, τα σπιτικά, οι σύζυγοι, τα παιδιά και τα εγγόνια, που έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τέτοιους πνευματικούς και εξαγιασμένους Γέροντες, όπως ο π. Αμβρόσιος, που είναι λειτουργοί, μυημένοι στα μυστικά της πνευματικής διακονίας, πρώτοι και κορυφαίοι στο «χωράφι» του Θεού, στο πνευματικό κομμάτι και στίβο, στην επίγεια αυτή ζωή, στον «κλαυσίγελο» του θεάτρου αυτής της ζωής.

Αυτόν τον καθημερινό στίβο της ζωής – το «χωράφι που είναι από μάρμαρο» και παλεύουν οι Διγενήδες με τον «κλέφτη των ψυχών» μας που ξεκαθαρίζει τον καλό από τον κακό, που μέσα του έχει την προσωπική κωμωδία ή τραγωδία του καθενός μας, που φανερώνει και τους νάνους Σιληνούς και τους ολύμπιους Απόλλωνες.
Αυτό το στάδιο της καθημερινής ζωής, που στεφανώνει με στεφάνια τους αθλητές των αγώνων, των «Καλών Αγώνων» που αγκαλιάστηκαν, μάτωσαν, νικήθηκαν ή νίκησαν, σαν άνθρωποι αυτής της γης.

 Με αυτή την θετική ενέργεια, της παρουσίας του Γέροντα Αμβροσίου στην ζωή μας, αισθανθήκαμε πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε σαν Έλληνες και Χριστιανοί, που μας ευλόγησε ο θεός να ζήσουμε κοντά του και να εισπράξουμε την θεόσταλτη παρουσία του ,που έδωσε μοναδικό και αναντικατάστατο βάλσαμο αλλά δύναμη και χαρά στις ψυχές μας.

Ευχόμαστε να έχουμε την ευχή σου Γέροντα Αμβρόσιε και σε παρακαλούμε, εκεί που προγεύεσαι του Παραδείσου ,να προσεύχεσαι για τις ψυχές μας.

Αρχιμανδρίτης ΣΑΠΙΚΑΣ Ε. ΔΑΝΙΗΛ-ΓΕΝΙΚΟΣ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ-ΝΙΚ.ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ 38-ΒΥΡΩΝΑΣ
Τ.Κ.16231*ΤΗΛ.210-7645781-ΚΙΝ:  6977-285766 *ΦΑΞ:   211-8009895
E-ΜAIL: sapikas@otenet.gr-WEB SITE: http://www.sapikas.gr
  

 

 

Share on Facebook