Γενικός Ιατρός

ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΑ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Οι «αποσυνάγωγοι» της πόλης

-10-2009
Οι ΄΄αποσυνάγωγοι΄΄ της πόλης

Το θέμα το συζητήσαμε με τον Χρήστο Αποστολόπουλο το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου.

Κατηγοριοποιείται ως εξής:

1. Οι ναρκομανείς των φαναριών: κρατούν ακόμη την ισορροπία τους.
2. Οι ναρκομανείς που ψάχνουν και ψάχνονται: το βλέμμα της αγωνίας και τα κουρεμένα πόδια με τις βούλες, σκίζουν με την τροχιά τους τον αέρα και πάνε ολοταχώς σε εκείνο το άγνωστο όπου κάποιος κάτι θα τους δώσει. Μιλούν ψιθυριστά και με συνθηματικά.
3. Οι ναρκομανείς που πάνε να φιλήσουν τη γη. Κυκλοφορούν υπνωτισμένοι.
4. Οι άστεγοι με τα παλιά και βρώμικα ρούχα, που σέρνουν ένα καρότσι με την πραμάτειά τους (βλ. φωτό άστεγου που φωτογράφισα στη Γλυφάδα), που κρατούν σκισμένες σακούλες, που αφήνουν στα μάρμαρα τις φραντζόλες.
5. Οι άστεγοι που ψάχνουν στα σκουπίδια και βρίσκουν ένα κομμένο κουλούρι.
6. Όσοι σαρώνουν τους δρόμους των λαϊκών αγορών την ώρα που το σάρωθρο του Δήμου πλησιάζει για να καθαρίσει τα πεζοδρόμια. Αλιεύουν τεμαχισμένες ντομάτες και πεταμένα σε σωρό μαρούλια.
7. Αυτοί που μονολογούν.
8. Αυτοί που μονολογούν και συνάμα βρίζουν στην ΄΄κρίση΄΄ τους.
9. Οι επιληπτικοί.
10. Αυτοί που ΄΄χτυπούν΄΄ απρόσκλητοι μπουφέδες σε εκδηλώσεις πάσης φύσεως. Τους έχει περιγράψει επιτυχημένα ο φίλος Βασίλης Μαλισιόβας.
11. Ο τρελός που κάνει τον τροχονόμο.
12. Η ψύχωση των λεωφορείων: άτομα που έχουν τρελαθεί λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης της πόλης και στεκάμενα δίπλα στον οδηγό ζουν από κοντά το δράμα της κυκλοφοριακής περιπέτειας, με παροξυσμούς, εντάσεις κ.λπ.
13. Η ψύχωση του στρατού: στρατόκ@@@ που κυκλοφορούν με στολές παραλλαγής και τραγουδούν εμβατήρια, λένε τον εθνικό ύμνο – άλλοι είναι ντυμένοι τσολιάδες και φορούν τσαρούχια (έναν περιγράφει κάπου ο Μηλιώνης ως ΄΄καπετάνιο΄΄, στα Γιάννενα).
14. Οι τρελοί που κυκλοφορούν το χειμώνα ΄΄γυμνοί΄΄, με κοντομάνικα και χωρίς κάλτσες.

15. Οι σεξομανείς, οι επιδειξίες, οι ηδονοβλεψίες κ.λπ.
16. Η ψύχωση του ποδοσφαίρου: κυκλοφορούν με αθλητικές φανέλες συλλόγων και λένε τα ΄΄δικά΄΄ τους πάντοτε, έτοιμοι να ΄΄πιαστούν΄΄ με οιανδήποτε αφορμή.
17. Έχω δει (και όλοι μας βέβαια) έναν νεαρό τρελό που τρέχει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τα χέρια του σε έκταση και με μεγάλο διασκελισμό. Τρέχει σαν τρελός.
18. Οι ανοϊκοί. Χάνονται κ.λπ.
19. Αυτοί που μπαίνουν σε διάφορα καταστήματα και όλο ζητούν και ζητιανεύουν, με διάφορες αφορμές.
20. Οι τζαμπάκηδες: κυνηγούν το τζάμπα, που το προβάλλουν άλλωστε και οι φρι πρες φυλλάδες.
21. Όσοι μαζεύουν ότι χρήσιμο βρουν στους δρόμους. Σπίτι αποθήκη με χίλια ετερόκλητα πράματα.
22. Οι άνθρωποι που ακολουθούνται από γάτες, σκύλους κ.λπ. Ηγέτης λόχου σκύλων, που λέμε.
23. Οι κυράτσες που ταΐζουν τα περιστέρια, οι ΄΄φιλόζωοι΄΄ που κατηγορούν όλους τους άλλους για την απάνθρωπη στάση τους κ.λπ.
24. Οι επαρχιώτες, που ακολουθούν τα βλάχικα έθιμά τους, σφυρίζουν στα κυνηγόσκυλα, τραγουδούνε τσάμικα κ.λπ.
25. Οι ψευτο-σακάτηδες, οι γυναίκες που παρακαλάνε μπροστά στους ναούς πωλώντας κεριά και λιβάνια κ.λπ.
26. Γριές που νεάζουν ντυμένες με ρούχα 20άρας και προκαλούν αίσθηση και τις ανάλογες απεχθείς εντυπώσεις και τα ειρωνικά σχόλια.
27. Αυτοί που διαμαρτύρονται ότι είναι θύματα κοινωνικής – κρατικής αδικίας κ.λπ. Θα θυμάστε έναν τύπο από τη δεκαετία του ΄80 έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη με μακριά γενειάδα που διαμαρτυρόταν ότι τον απέλυσε άδικα το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κ.λπ. Αυτοί που ψάχνουν τη χαμένη τους ταυτότητα, θεωρούν ότι ήτανε μεγάλοι τραγουδιστές, ποιητές, μηχανικοί και ο δάκτυλος τούς στέρησε την μεγάλη καριέρα.
28. Δυο γυναίκες που με έναν τηλεβόα κάνουν αντιπολίτευση έξω από το Κτήριο της Βουλής σταθερά ώσπου να κουραστούν και να τους ζητήσει εύσχημα να αποχωρήσουν ο αστυνόμος κ.λπ.
29. Αυτοί που μαζεύουν χαρτιά πάσης φύσεως. Αυτοί που χαζεύουν 3 ώρες τις εφημερίδες του περιπτερά.
30. Η ψύχωση του οικολόγου: δεν αφήνει τίποτε ανακυκλώσιμο να πέσει κάτω.
31. Αυτοί που γυρίζουν με ένα μουσικό όργανο και λένε παραφώνως διάφορα ελληνόφωνα τραγούδια.
32. Ο τύπος της φωτογραφίας (κάθισε να τον φωτογραφίσω γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου) που γυρνά συνήθως με αντιπολιτευτικά πανό.
Αυτό που βλέπετε λέει: Ένα ντιμπέιτ την ημέρα τον ψυχίατρο κάνει πέρα.
33. Οι ωραιοπαθείς, που κοιτάζονται συνεχώς στους καθρέφτες και πλέκουν τα μαλλιά τους.
34. Αυτοί που κλέβουν τα λουλούδια από τους τάφους.
35. Αυτοί που πιστεύουν ότι κάποιοι είναι, π.χ. η μετεμψύχωση μιας ιστορικής προσωπικότητας, ο Σπάρτακος, ο Τσε κ.λπ. και ντύνονται ΄΄αποκριάτικα΄΄.
36. Οι γυρολόγοι και οι αργόσχολοι.
37. Η ψύχωση του συλλέκτη: αυτοί που μαζεύουν π.χ. ντενεκεδάκια, καπάκια αναψυκτικών, τηλεκάρτες, σκίζουν αφίσες απ’ τις κολόνες και τις κάνουν κάδρα κ.ο.κ.
38. Οι κάθε είδους ψυχοπαθείς.
39. Όσοι ψωνίζουν με τα μάτια, εντός ή εκτός μαγαζιών.
40. Η ψύχωση των βιβλίων: όσοι κουβαλάνε μετά μανίας πολλά βιβλία και κάνουν επίδειξη γνώσης σε αγνώστους.
41. Η ψύχωση της όπερας: άριες ξεκάρφωτες κ.λπ.
42. Οι τρελοί των παζαριών (Πειραιάς, Μοναστηράκι, Κεραμικός) κ.λπ.
43. Εκείνοι που είναι ΄΄χτυπημένοι΄΄ από ένα σημαντικό για αυτούς γεγονός: π.χ. έχουν χάσει τη μάνα τους και τη μνημονεύουν, τους έχει παρατήσει η γκόμενα κ.λπ.
44. Οι Πι-σι μάνιακς.
45. Όσοι (χουντόφρονες) κυκλοφορούν με φωτογραφία του Παπαδόπουλου
46. Οι μετανάστες της απόγνωσης.
47. Οι πολιτικοποιημένοι: φτιάχνουν πιάτσες όπως π.χ. στο Ζάππειο και μιλούν 5 ώρες για την πολιτική.
48. Οι ομοφυλόφιλοι. Ο ΄΄φτεράς και ο πούπουλος΄΄.
49. Οι φωτογράφοι που το παίζουν ΄΄Κινέζοι΄΄.
50. Οι αμφιφυλόφιλοι.
51. Οι νυμφομανείς.
52. Οι τραυλοί, οι κεκέδες κ.λπ.
53. Οι διανοητικώς πάσχοντες, οι με σύνδρομο Ντάουν, που γίνονται μασκότ των καφενείων και περίγελως των θαμώνων τους.
54. Οι οραματιστές: βλ. Βασίλη Λεβέντη, τροτσκιστές, μαρξιστές, Νεο-πασόκους του 2009, Νουδούληδες-χαζούληδες που προσκυνούν τα φρύδια του Εθνάρχη κ.λπ.
55. (Προσθέστε κι εσείς άλλους ΄΄αποσυνάγωγους΄΄। Και προσοχή… στα καμώματά μας.)

peter christofilis: pchristofilidis@yahoo.gr

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η αγάπη δεν βάζει όρους

Η αγάπη δεν βάζει όρους
Πριν από 50 χρόνια και πλέον, ο ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς είπε ότι το να αγαπάμε απλώς τα παιδιά μας δεν είναι αρκετό. Και τόνισε ότι πρέπει να τα αγαπάμε άνευ όρων γι΄ αυτό που είναι, όχι γι΄ αυτό που κάνουν.
Ως πατέρας ξέρω ότι αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, που μάλιστα σήμερα αμφισβητείται από συμβουλές για το αντίθετο: για το πώς να γίνουμε «γονείς υπό όρους», πώς να αυξάνουμε τη στοργή όταν το παιδί είναι «καλό» και να την περιορίζουμε όταν δεν είναι.
Έτσι ο παρουσιαστής τοκ-σόου Φιλ Μακγκρό μας λέει στο βιβλίο του «Family First» («Πρώτα η οικογένεια», Free Ρress, 2004) ότι πρέπει να προσφέρουμε με φειδώ στα παιδιά αυτά που χρειάζονται ή με τα οποία χαίρονται, να τα μετατρέπουμε σε επιβραβεύσεις που θα τους προσφέρουμε ή θα τους αρνούμαστε ώστε να «συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις επιθυμίες μας». Και «ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα για ένα παιδί», προσθέτει, «είναι η αποδοχή και η έγκριση των γονιών του».
Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά διδάσκονται ότι τα αγαπούν και ότι είναι αξιαγάπητα μόνον όταν κάνουν οτιδήποτε αποφασίζουμε εμείς ότι είναι καλό. Ο έπαινος γίνεται άλλη μία μέθοδος ελέγχου, ανάλογη της τιμωρίας. Με τη στάση αυτή, είχε προειδοποιήσει ο Ρότζερς, τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή ψυχαναλυτή για να τους δώσει την άνευ όρων αποδοχή, την οποία δεν βρήκαν όταν ήταν σημαντικό να βρουν. Είχε άραγε δίκιο ο Ρότζερς; Ας δούμε τα δεδομένα. Το 2004, δύο Ισραηλινοί ερευνητές, οι Αβί Ασόρ και Γκάι Ροθ, μαζί με τον Αμερικανό ψυχολόγο Έντουαρντ Ντέτσι, ρώτησαν περισσότερους από 100 φοιτητές αν η αγάπη που είχαν δεχθεί από τους γονείς τους φαινόταν να εξαρτάται από αν πετύχαιναν στο σχολείο, αν προπονούνταν πολύ στα σπορ, αν νοιάζονταν τους άλλους ή αν κατέπνιγαν αισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος.

Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που δέχονταν αυτήν την υπό όρους αγάπη ήταν πιθανότερο να ενεργούν όπως ήθελαν οι γονείς. Όμως το τίμημα ήταν βαρύ. Πρώτον, τα παιδιά αυτά είχαν την τάση να δυσανασχετούν με τους γονείς τους και να τους αντιπαθούν.
Δεύτερον, είχαν την τάση να λένε ότι ο τρόπος που ενεργούν οφείλεται περισσότερο σε μια «ισχυρή εσωτερική πίεση», παρά στην αίσθηση ότι επιλέγουν πραγματικά. Επιπλέον, η ευτυχία τους έπειτα από μια επιτυχία ήταν συνήθως σύντομης διάρκειας και συχνά αισθάνονταν ενοχή ή ντροπή. Φέτος τον Ιούλιο, οι ίδιοι ερευνητές, επανέλαβαν την έρευνα του 2004 επεκτείνοντάς την. Διαπιστώθηκε ότι η γονική «αγάπη υπό όρους» είτε δημιουργεί στα παιδιά ανθυγιεινά αισθήματα «εσωτερικού καταναγκασμού» είτε αυξάνει τα αρνητικά αισθήματα των εφήβων για τους γονείς τους. Αυτό που μας λένε οι μελέτες είναι ότι το να επαινούμε τα παιδιά επειδή έκαναν κάτι σωστό δεν αντισταθμίζει τα αρνητικά συναισθήματα που τους δημιουργούνται όταν παίρνουμε πίσω την αγάπη μας ή τα τιμωρούμε επειδή κάνουν κάτι λάθος. Και τα δύο είναι παραδείγματα γονικής αγάπης υπό όρους και είναι αμφότερα αντιπαραγωγικά.
Οι περισσότεροι γονείς θα διαμαρτύρονταν λέγοντας ότι φυσικά και αγαπούν τα παιδιά τους άνευ όρων. Όμως αυτό που μετράει είναι πώς φαίνονται τα πράγματα από την πλευρά των παιδιών – αν αισθάνονται ή όχι ότι τα αγαπούν εξίσου όταν τα κάνουν θάλασσα ή όταν δεν τα καταφέρνουν. Ο Άλφι Κον έχει γράψει 11 βιβλία για την ανθρώπινη συμπεριφορά και την εκπαίδευση, ανάμεσα στα οποία τα «Unconditional Ρarenting» (Γονείς άνευ όρων) και «Ρunished by Rewards» (Τιμωρία με επιβράβευση).
Με μια ματιά
Τι δείχνουν οι έρευνες για τα παιδιά που δέχονται αγάπη «υπό όρους» από τους γονείς τους:
· ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ να ενεργούν όπως θέλουν οι γονείς
· ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ να δυσανασχετούν με τους γονείς τους και να τους αντιπαθούν
· ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ πως ο τρόπος που ενεργούν οφείλεται σε μια «ισχυρή εσωτερική πίεση»
· Η ΕΥΤΥΧΙΑ που αισθάνονται έπειτα από μια επιτυχία είναι συνήθως σύντομης διάρκειας
· ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ συχνά ενοχή ή ντροπή
· Ο ΕΠΑΙΝΟΣ του παιδιού επειδή έκανε κάτι «σωστό» δεν αντισταθμίζει την τιμωρία του γιατί έκανε κάτι «λάθος»
· ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι πώς φαίνονται τα πράγματα από την πλευρά του παιδιού αν αισθάνεται ή όχι ότι το αγαπούν εξίσου όταν τα κάνει θάλασσα ή δεν τα καταφέρνει
«Youbaby» 2009

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ!!!!!!

Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ύστερα από ένα πολύ δύσκολο χειρουργείο και τρεις ημέρες στην εντατική. «Από τη μια λέω γιατί να τύχει σε μένα. Ακούγοντας, όμως, τους γιατρούς, νιώθω τυχερή. Αν με είχε χτυπήσει λίγο παραδίπλα, στην αορτή, δεν θα έφτανα ούτε μέχρι το Κέντρο Υγείας».

«Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Το διώχνω από το μυαλό μου. Θέλω να συνεχίσω τη ζωή μου σαν να μην έγινε», λέει στο «Έθνος» η 31χρονη μακιγιέζ που κατάγεται από τη Μεσσηνία και ζει στην Αθήνα
Το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και πολύ σπάνιο παγκοσμίως περιστατικό συνέβη στην παραλία «Καμάρι», όπου η 31χρονη πήγε να κάνει μια βουτιά μετά τη δουλειά της.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εργαζόταν σε ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι. «Ήταν απόγευμα, γύρω στις 16.30», περιγράφει στο «Έθνος». «Κολυμπούσα αμέριμνη κι όταν άρχισα να βγαίνω προς την παραλία, λίγο πριν πατώσω, ξαφνικά κάτι με κάρφωσε κάτω από τα πλευρά. Ηταν τελείως απρόσμενο. Αρχικά νόμιζα πως ήταν σίδερο κι ενστικτωδώς το έπιασα και το τράβηξα. Τότε κατάλαβα πως δεν ήταν ψαροτούφεκο, επειδή ήταν λείο και μαλακό και νομίζω πως είχε δοντάκια μπροστά. Κατάλαβα πως πρέπει να ήταν ψάρι». Είναι γενναία κοπέλα, λένε οι γιατροί.
ΕνστικτοΗ ίδια τώρα σημειώνει πως «είμαι λίγο φοβιτσιάρα και δεν περίμενα να αντιδράσω έτσι. Ηταν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αμέσως το τράβηξα από μέσα μου με δύναμη, έπιασα την πληγή για να μη χάνω αίμα, άρχισα να φωνάζω βοήθεια, κολύμπησα λίγο και πάτησα στον βυθό. Μετά με τράβηξαν έξω».
Περισσότερο πανικοβλήθηκε όταν βγήκε στην παραλία και είδε το αίμα να τρέχει στα πόδια της. «Τα λεπτά που πέρασαν μέχρι να έρθουν οι ναυαγοσώστες τής φάνηκαν», λέει «αιωνιότητα. Ελεγα δεν θέλω να πεθάνω». Από τον οξύ πόνο και το σοκ παραλίγο να χάσει τις αισθήσεις της.
Η ίδια δεν είδε το ψάρι. Από ό,τι άκουσε όμως, όταν της έδιναν τις πρώτες βοήθειες, «ήταν μια κοπέλα δίπλα μου με μάσκα που βούτηξε και είδε τον ξιφία».
Οι γιατροί πάντως στο «Γ. Γεννηματάς» δεν έχουν αμφιβολία. «Στη σπονδυλική της στήλη έχει καρφωμένο ένα κομματάκι που δεν είναι ούτε πλαστικό ούτε σιδερένιο, αλλά είναι βιολογικό υλικό και έχει την ίδια σύσταση με τη μύτη του ξιφία, που είναι χόνδρος», διευκρινίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Γ. Γεννηματάς», Ανδρέας Καραμπίνης. Το κομματάκι είναι ακόμη μέσα στην κοπέλα, ενώ οι γιατροί προβληματίζονται αν πρέπει να αφαιρεθεί.
«Επικοινωνήσαμε με ορθοπεδικούς στο εξωτερικό, σε ειδικά κέντρα σπονδυλικής στήλης και μας είπαν πως δεν υπάρχει εμπειρία από αντίστοιχα περιστατικά», προσθέτει ο κ. Καραμπίνης. Πριν καρφωθεί στη σπονδυλική στήλη, το ρύγχος του ψαριού διαπέρασε το συκώτι και άλλα όργανα.
Για το απίστευτο περιστατικό το Λιμεναρχείο Θήρας διενεργεί προανάκριση. Αυτό που ακούγεται πάντως στη Σαντορίνη είναι πως κάποιος ψαροτουφεκάς (;) προσπάθησε να κυνηγήσει τον μικρό ξιφία, με αποτέλεσμα το ψάρι να πέσει πάνω στην κοπέλα.
Οπως περιγράφει ο εργοδότης της, Γιάννης Ρενιέρης, «το τραύμα ήταν μικρό και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζημιά. Τελευταία στιγμή έγινε υπέρηχος και διαπιστώθηκε η εσωτερική αιμορραγία».
Μετά το δύσκολο χειρουργείο η Αγγελική αναρρώνει. Ποτέ δεν είχε πάθει κάτι, ούτε ένα ράμμα, ούτε ένα σπάσιμο. Η μητέρα της Κατερίνα δεν μπορεί ακόμη να το πιστέψει.
«Μου φαίνεται σαν ψέμα», μας λέει. «Η Αγγελική είχε πάντα φοβία με τη θάλασσα, αλλά φέτος το καλοκαίρι είχε καταφέρει να την ξεπεράσει».
«Τώρα φοβάμαι ξανά. Δεν ξέρω αν θα ξαναμπώ στη θάλασσα. Ισως σε κάποια αμμουδιά που θα βλέπω τι γίνεται μέσα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Προσπαθεί να διώξει, μας λέει, από το μυαλό της το περιστατικό και θέλει να κάνει όσα είχε σχεδιάσει για τον φετινό χειμώνα. Να βρει, δηλαδή, δουλειά ως μακιγιέζ, που έχει σπουδάσει, και να ταξιδέψει. «Και να φανταστείτε πως μου άρεσε πολύ η γεύση του ξιφία. Αλλά νομίζω πως δεν θα ξαναφάω πια»…
ΜΕ ΡΥΓΧΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΕΚ.Ο ξιφίας είναι είδος πελαγικό, που δεν πλησιάζει σχεδόν ποτέ στα ρηχά και, όπως λένε οι ειδικοί, δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Οι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις αφορούν κυρίως ψάρια που είναι σε άμυνα. Είναι είδος μεταναστευτικό και διανύει μεγάλες αποστάσεις, κινούμενο κυρίως μεταξύ ανατολικού Ατλαντικού και Μεσογείου.
Στα νερά της Κύπρου και στο Αιγαίο έρχεται να αναπαραχθεί. Το ρύγχος του, που μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 70 εκατοστά, είναι χόνδρος με πολύ λεπτή οστέινη επικάλυψη. Χρησιμεύει ως πλευστικό όργανο, για να μειώσει την αντίσταση στο σώμα του και σαν όπλο για το κυνήγι. Δεν το χρησιμοποιεί ως καμάκι, αλλά για να χτυπήσει κοπάδια ψαριών.
Τρώει κυρίως καλαμάρια, τα οποία σπαθίζει με το ρύγχος του. Ζει στον αφρό, αν και κατεβαίνει ενίοτε στον βυθό για να τραφεί. Είναι μεγάλο και δυνατό ψάρι, έχει ελαφρά κόκαλα και κινείται με μεγάλες ταχύτητες, που μπορεί να φθάσουν και τα 80 χλμ. την ώρα. Φθάνει σε βάρος τα 200 κιλά και μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα δύο μέτρα, αν και οι περισσότεροι ξιφίες στις ελληνικές θάλασσες δεν ξεπερνούν το ενάμισι μέτρο. Δεν κοπαδιάζει ιδιαίτερα.
3 ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Το περιστατικό έχει τεράστια επιστημονική σημασία λένε οι γιατροί, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο। Ανατρέχοντας τη διεθνή βιβλιογραφία, οι γιατροί του «Γ। Γεννηματάς» έχουν βρει μόνο τρία αντίστοιχα περιστατικά με ξιφία: ένα στη Μαλαισία, όπου ο τραυματίας, που είχε χτυπηθεί στο κεφάλι, κατέληξε, και άλλα δύο στο Μαϊάμι, σε θώρακα και κοιλιά। Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν έχει καταγραφεί ποτέ τέτοια επίθεση και μάλιστα σε τόσο ρηχά νερά।

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

Διατροφή για ένα καλοκαίρι γεμάτο υγεία

Διατροφή για ένα καλοκαίρι γεμάτο υγεία
Τετάρτη, 22 Ιούλιου 2009

Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M।Sc. στη Διασφάλιση Ποιότητας

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι παραλίες είναι γεμάτες και όπως είναι φυσικό όλοι προσπαθούν να χάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το μέγιστο δυνατό βάρος. Πολλές φορές ωστόσο καταλήγουμε στο τέλος του καλοκαιριού με περισσότερο βάρος. Γιατί όμως;

Πόσο βάρος μπορώ να χάσω και πόσο σύντομα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η εβδομαδιαία απώλεια βάρους θεωρείται ιδανική όταν γίνεται με ρυθμό που δεν ξεπερνά το 1-2% του σωματικού βάρους και όταν συνοδεύεται και από απώλεια λιπώδους ιστού που καλό είναι να ξεπερνά το 70% του απολεσθέντος βάρους। Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην κοιτάμε μόνο την ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά την ουσιαστική απώλεια। Το σίγουρο είναι ότι τα κιλά που βάλαμε σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα, δεν είναι σωστό να περιμένουμε να χαθούν σε μια, δύο ή τρεις εβδομάδες। Και να θυμόμαστε ότι τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα, συνήθως έχουν και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση;

Ενώ οι έρευνες εδώ και πολλά χρόνια επικεντρώνονταν στην εύρεση ενός τροφίμου ή συστατικού σε τρόφιμα που θα βοηθούσε στη λιποδιάλυση και στην ταχύτερη απώλεια βάρους, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους είναι το μοντέλο της διατροφής। Μάλιστα, ολοένα και περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες φέρνουν τη Μεσογειακή Διατροφή στην πρώτη θέση για απώλεια βάρους με βασικό πλεονέκτημα την μακροχρόνια συντήρηση του αποτελέσματος।

Αυτό οφείλεται στο ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα καλά λιπαρά) που την κάνει πιο ανεκτή και πιο εύκολο να ακολουθηθεί σε σύγκριση με τις δυτικού τύπου δίαιτες, που είναι χαμηλές σε λιπαρά।

Που οφείλεται η υπεροχή της Μεσογειακής Διατροφής στην απώλεια βάρους;

Το πετυχημένο αυτό μοντέλο διατροφής προτείνει τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες (κυρίως διαλυτές) και άπαχο κρέας। Τα λαδερά, τα όσπρια τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες। Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο στις σαλάτες, στα όσπρια και στα λαδερά είναι η ποσότητα ελαιόλαδου που θα προσθέσουμε। Οπότε εάν είμαστε προσεχτικοί στην χρήση του ελαιολάδου και αποφύγουμε τα βουτήγματα με το ψωμί, οι τελικές προσλαμβανόμενες θερμίδες θα είναι λίγες। Η παρουσία των φυτικών ινών βοηθάει στη πλήρωση του στομάχου δίνοντας έτσι στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού। Σε αυτό είναι καλό να βοηθήσουμε και εμείς τρώγοντας αργά και μασώντας καλά। Τα όσπρια, τα ψάρια και το κοτόπουλο, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης που δεν συνοδεύονται από πολλά λιπαρά। Αυτό τους δίνει το προβάδισμα, στο να επιλεχθούν, καθότι δε μας φορτώνουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Τα όσπρια συστήνονται να καταναλώνονται με άμυλο (π.χ. ψωμί, ρύζι, καλαμπόκι), ώστε να επιτυγχάνεται ένας συνδυασμός αλληλοσυμπλήρωσης αμινοξέων, που παράγει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς να προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά.Τα δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, αδρά επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης) είναι στη βάση της μεσογειακής διατροφής και αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, προκαλώντας μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με τα επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι για τα επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκά μακαρόνια και τα αντίστοιχα δημητριακά πρωινού) οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία έχουν απομακρυνθεί με την επεξεργασία, οπότε και δεν λαμβάνουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.Τα <πρέπει> και τα <μη> της καλοκαιρινής διατροφής

Μη περιμένετε να αισθανθείτε το αίσθημα της δίψας, διότι τότε θα είστε αφυδατωμένοι। Οι ανάγκες για υγρά το καλοκαίρι κατά πολύ, ειδικά εάν κάνετε χειρωνακτική εργασία ή βρίσκεστε πολλές ώρες εκτός κλιματιζόμενου χώρου। Πάντα θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Η συνιστώμενη ποσότητα υγρών είναι 6-8 ποτήρια, δεδομένου ότι καταναλώνετε φρούτα και σαλάτες στη διάρκεια της ημέρας.

Πείτε ναι σε πιο αλμυρές γεύσεις। Το αλάτι περιέχει νάτριο, που αυξάνει απότομα την ώσμωση στο αίμα μας και ενεργοποιεί το μηχανισμό της δίψας. Έτσι, η κατανάλωση του σε περιόδους καύσωνα βοηθάει στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Αυτό βέβαια μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχετε πρόβλημα υγείας για το οποίο αντενδείκνυται η χρήση αλατιού (π.χ υπέρταση, πρόβλημα στη νεφρική λειτουργία).

Μία σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια άριστη επιλογή για γεύμα। Αρκεί τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε να μην περιέχουν πολλές θερμίδες. Εάν λοιπόν προσθέσετε 3 φέτες σε κομματάκια μπέικον (124 θερμίδες, 9 γρ. λίπους), μισή κούπα τυρί (228 θερμίδες, 18 γρ. λίπους), 3 τηγανισμένες κοτομπουκιές (350 θερμίδες, 19 γρ. λίπους) και ένα σακουλάκι κρεμώδης Caesar dressing (260 θερμίδες, 26 γρ. λίπους), η σαλάτα θα κυμαίνεται περίπου στις 987 θερμίδες με 72 γρ. λίπους. Αντιθέτως, φτιάξτε τις σαλάτες σας με ψητό κοτόπουλο ή κομματάκια άπαχου κρέατος ή αβγά και γεμίστε το μπολ με λαχανικά εποχής. Τέλος προσθέστε μικρή ποσότητα τυρί χαμηλών λιπαρών και λίγο λαδόξιδο για μια ελαφριά αλλά χορταστική καλοκαιρινή σαλάτα.

Τα παγωτά είναι μια δροσιστική και γευστική απόλαυση, ιδιαίτερα για τις μέρες του καύσωνα। Είναι όμως πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα (κακά) λιπαρά, γι’ αυτό να προτιμάτε τη γρανίτα και το παγωτό γιαούρτι με φρούτα.

Πρέπει να είστε προσεχτικοί στη συχνότητα κατανάλωσης παγωμένων καφέδων τύπου frappuccino, διότι κυμαίνονται από 300 έως 700 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθος) και περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη. Προτιμήστε την κατανάλωση κρύου καφέ με άπαχο γάλα, μετριάζοντας τη ποσότητα της ζάχαρης σε δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.
Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά στο σπίτι, τη χρήση του βουτύρου (την αντικαθιστούμε με μαργαρίνη) ή της κρέμας γάλακτος στη μαγειρική।

Προτιμείστε στη μαγειρική το ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά.
Προσέξτε τη συντήρηση των τροφίμων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση τους. Μην αφήνετε ευπαθή τρόφιμα εκτός ψυγείου και προσπαθήστε να καταναλώνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα το συντομότερο δυνατόν.

Πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώνω το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι συνήθως πίνουμε περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεχτικοί στην κατανάλωση. Μέτρια κατανάλωση έχουμε όταν η πρόσληψη αλκοόλ δεν υπερβαίνει τις 2 μερίδες για έναν άνδρα και 1 μερίδα για μια γυναίκα την ημέρα. Άτομα μεγαλύτερα των 65 χρόνων δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 μερίδα την ημέρα. Μια μερίδα αλκοολούχου ποτού ισοδυναμεί με 45 ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, (π.χ. ουίσκι, βότκα, ούζο) ή 1 μικρό ποτήρι (120 ml) κρασί ή 1 μικρό κουτί (330 ml) μπύρα.Η αντίληψη ότι καθόμαστε στον ήλιο και έχουμε ανάγκη για υγρά, οπότε μπορούμε να πίνουμε αλκοολούχο ποτό, δεν είναι σωστή, καθότι το αλκοολούχο ποτό αφυδατώνει, ενώ παράλληλα περιέχει πολλές <κενές> θερμίδες. Αντικαταστήστε το λοιπόν με μη αλκοολούχο ποτό, (φυσικό ή τυποποιημένο ελεύθερο ζάχαρης) χυμό ή νερό.

Φρούτα

Καρπούζι (100 γρ. = 31 θερμίδες)Πεπόνι (100 γρ. = 28 θερμίδες)Σύκο (το ένα 65 γρ. = 28 θερμίδες)Σταφύλι (10 ρώγες 50 γρ. = 30 θερμίδες)Λαδερά
Μπριάμ (200 γρ.) = 270 θερμίδεςΓεμιστά με ρύζι και κιμά (225 γρ.) = 353 θερμίδεςΑρακάς με πατάτες (200 γρ.) = 256 θερμίδεςΚαγιανάς – αβγά με ντομάτα και τυρί (200 γρ.) = 462 θερμίδεςΓίγαντες πλακί (200 γρ.) = 320 θερμίδες Φασολάκια (250 γρ.) = 275 θερμίδεςΑλκοόλ
Ελαφριά μπύρα (330ml) = 95 θερμίδεςΜπύρα, κανονική (330ml) = 148 θερμίδεςΕπιτραπέζιο κρασί, κόκκινο ή άσπρο (85 ml) = 57 θερμίδεςΓλυκό κρασί (80 ml) = 75 θερμίδεςΣαμπάνια (330ml) ~ 250 θερμίδεςGin, scotch, whiskey, vodka (45 ml) ~ 100 θερμίδεςΚοκτέιλ (π.χ., Daiquiri, martini) (85 ml) >200 θερμίδεςΠαγωτό
Παγωτό βανίλια (100 γρ. = 180 θερμίδες)Παγωτό σοκολάτα (100 γρ. = 234 θερμίδες)Παγωτό τύπου «light» (75 γρ. = 95 θερμίδες)Παγωτό γρανίτα (85 γρ. = 90 θερμίδες)

 

Share on Facebook