Γενικός Ιατρός

Οσμή στα ούρα μπορεί να προδώσει έγκαιρα τη νόσο Alzheimer

Mε βάση πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς. ερευνητές ανακάλυψαν ότι ξεχωριστή οσμή στα ούρα μπορεί να επιτρέπει την πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ξεχωριστή οσμή στα ούρα μπορεί να επιτρέπει την πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer, με βάση πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς.

Ενώ η νόσος είναι μοναδική στους ανθρώπους και πειράματα με ποντικούς απαιτούν να αναπτυχθούν μοντέλα εγκεφαλικής νόσου που μιμούνται το Alzheimer, ο βιοδείκτης στους ποντικούς υποδεικνύει ότι ένα μη επεμβατικό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους.

Ο Dr. Bruce Kimball, του the USDA National Wildlife Research Center, δήλωσε ότι τώρα έχουμε ενδείξεις ότι οσμή στα ούρα μπορεί να αλλοιωθεί από αλλαγές στα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer και πρόσθεσε ότι το εύρημα θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε άλλες νευρολογικές νόσους.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν 3 τροποποιημένα μοντέλα ποντικών που αναπαριστούσαν τη νόσο όπως είναι στους ανθρώπους, αναλύοντας τη συμπεριφορά τους, καθώς και χημικές αλλαγές στα ούρα.

Σε σύγκριση με ποντικούς της ομάδας ελέγχου χωρίς γενετικές αλλαγές, αλλαγές στην οσμή συνδέθηκαν με διαφορές στη συγκέντρωση ουσιών που ήδη ήταν παρούσες στα ούρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι διαφορές στην οσμή προηγήθηκαν της συσσώρευσης της πλάκας στον εγκέφαλο των ποντικών. Οι αλλαγές στα ούρα, δήλωσαν, δείχνουν γενετική αιτία- όπως τη νόσο- παρά σωματικές αλλαγές στον εγκέφαλο που είναι αντιπροσωπευτικές της νόσου.

Χρειάζονται μελλοντικές έρευνες σε ανθρώπους για να εντοπιστούν και να κατανοηθούν αλλαγές που προκαλούνται από τη νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific reports.

www.iatronet.gr Ιανουάριος 2016    -Iatronet

Share on Facebook