Γενικός Ιατρός

Τα νεότερα της επιστημονικής έρευνας στον καρκίνο

Τα νεότερα της επιστημονικής έρευνας στον καρκίνοΕλπιδοφόρα και αισιόδοξα είναι τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην παράταση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν μέσα από ένα κοινό ανακοινωθέν τοDoctoranytime και η CareAcross με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Οι δύο εταίροι, τιμώντας το φετινό θέμα της ημέρας που είναι «Εμείς Μπορούμε – Εγώ Μπορώ» (We can – I can), δηλώνουν την πίστη τους στη δύναμη της ιατρικής και στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και ενημερώνουν για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη νόσο.

Ο καρκίνος αποτελεί παγκοσμίως ένα σημαντικότατο πρόβλημα υγείας και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πιο συχνά είδη καρκίνου εμφανίζονται στον πνεύμονα, τον μαστό, το παχύ έντερο και τον προστάτη. Αθροιστικά, αυτά τα 4 είδη καρκίνου αντιστοιχούν στο 42% περίπου των συνολικών διαγνώσεων παγκοσμίως. Εκτός αυτών, υπάρχουν εκατοντάδες είδη καρκίνων, που περιλαμβάνουν και τους λεγόμενους «σπάνιους καρκίνους», που αν και εμφανίζονται πραγματικά σπάνια (σε λιγότερους από 6 ανθρώπους ανά 100,000 κατ’ έτος), παρόλα αυτά αποτελούν το 22% των διαγνώσεων της νόσου.

Τα δύο ελληνικά startups επισημαίνουν ότι οι αριθμοί αυτοί «δεν πρέπει να μας τρομάζουν». Καινοτόμα φάρμακα, νέα εμβόλια, πρωτοποριακά μηχανήματα και διαγνωστικά τεστ, ταγμένοι ερευνητές, όλοι συμμετέχουν στον αγώνα για ανακάλυψη νέων τρόπων για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η πρόοδος της επιστήμης αποδεικνύεται από τα δεδομένα:

Παράταση και ποιότητα ζωής

Μπορεί κάποτε μία διάγνωση καρκίνου να φάνταζε ίδια με θανατική καταδίκη, αλλά η έρευνα κατά του καρκίνου έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο και έχει καταφέρει να παρατείνει τη ζωή: πάνω από 2 στους 3 ασθενείς ζουν περισσότερο από 5 χρόνια μετά τη θεραπεία, ενώ τα ποσοστά θανάτου έχουν μειωθεί κατά 20% την τελευταία 20ετία (στοιχεία ΗΠΑ), με την τελευταία 7ετία να έχει δείξει μείωση 10% (στοιχεία Μ. Βρετανίας).

Επίσης, παρά την σημαντική επίδραση στην υγεία και την καθημερινότητά τους, οι ασθενείς επανέρχονται σε μεγάλο βαθμό στο σπίτι, στην οικογένεια, τη δουλειά και την κοινωνική τους ζωή.

Φαρμακευτική έρευνα

Δεν είναι τυχαίο ότι η ογκολογία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της έρευνας που πραγματοποιεί η φαρμακοβιομηχανία, με τεράστιες επενδύσεις παγκοσμίως. Ενδεικτικά, 1 στις 4 κλινικές μελέτες εστιάζει στην ογκολογία: εκατοντάδες νέες ουσίες ή συνδυασμοί θεραπειών βρίσκονται υπό δοκιμή, ακολουθώντας τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Έτσι δημιουργούνται φάρμακα νέας γενιάς που είναι πιο αποτελεσματικά, πιο ασφαλή, πιο εξατομικευμένα αλλά και λιγότερο τοξικά. Έτσι θα καταστρέφουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή.

Κάποιες από αυτές τις μελέτες μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, χαρίζοντάς τους ελπίδα πριν ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα η θεραπεία στην αγορά.

Νέα είδη θεραπειών

Πλέον, η θεραπευτική φαρέτρα των ασθενών και ιατρών απέναντι στον καρκίνο είναι σαφώς ενισχυμένη: εκτός από την «παραδοσιακή» χημειοθεραπεία, οι στοχευμένες θεραπείες έχουν δώσει σημαντικά αποτελέσματα, η ορμονοθεραπεία εστιάζει με επιτυχία σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου, ενώ η ανοσοθεραπεία εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια.

Αν προστεθούν σε αυτές τις καινοτομίες η τεχνολογικά εξελιγμένη μορφή ακτινοθεραπείας και οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια, τα μηνύματα είναι πιο αισιόδοξα από ποτέ.

Γενετικός κώδικας

Σε εξέλιξη βρίσκεται σπουδαία έρευνα που υπόσχεται να αποκωδικοποιήσει το γενετικό κώδικα των συνηθέστερων μορφών καρκίνου. Με αυτό καταπιάνεται ο Άτλας του Καρκινικού Γονιδιώματος (Τhe Cancer Genome Αtlas) και η Διεθνής Σύμπραξη για το Γονιδίωμα του Καρκίνου (Ιnternational Cancer Genome Consortium) και έχει τελικό στόχο τη σημαντική μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου, όπως αναφέρει ο Eric Lander, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βroad – μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Τεχνολογία

Η τεχνολογία είναι αυτή που βελτιώνει τις δυνατότητες διάγνωσης, που όσο πιο έγκαιρη και έγκυρη είναι, τόσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να σώσει, καθώς επιτρέπει την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο επίπεδο. Έτσι έχουν αναπτυχθεί υψηλής ακρίβειας μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ψηφιακοί μαστογράφοι και υπερηχογράφοι.

Επίσης, η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας επιτρέπει την ανακάλυψη γονιδίων και μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον καρκίνο, ακόμα και πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, ώστε η θεραπεία να είναι πιο στοχευμένη και αποτελεσματική. Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα οι εξετάσεις αυτές γίνονται στο αίμα, και όχι μόνο στον καρκινικό ιστό, βελτιώνοντας τη δυνατότητα για διάγνωση μεγάλης ακρίβειας.

Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα, μέσω εγκεκριμένων εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων. Υπάρχουν μάλιστα ερευνητικές ομάδες ογκολόγων στη χώρα μας που έχουν συμβάλλει στις εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου σε διεθνές επίπεδο.

http://www.pmjournal.gr/

Share on Facebook