Γενικός Ιατρός

Τέστ Διατροφικής Δυσανεξίας (τέστ τροφών)

Από τα χρόνια του Ιπποκράτη είναι γνωστό ότι η τροφή είναι η πηγή πολλών προβλημάτων υγείας και ότι η σωστή επιλογή της μπορεί να είναι η λύση σε πολλά από αυτά. Αυτό φαίνεται και από τη συνταγογράφηση των συμβατικών φαρμάκων, όπου τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης και τα φάρμακα για την παχυσαρκία (αμφιβόλου αξίας) αποφέρουν τεράστια κέρδη στις εταιρείες που τα κατασκευάζουν. Παρ’ όλα αυτά, η τυφλή εφαρμογή κανόνων υγιεινής διατροφής, δηλαδή η τήρηση των κλασσικών οδηγιών διατροφής πολλές φορές δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη. Ευτυχώς, πλέον υπάρχει ένα εργαλείο για εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής που ονομάζεται τεστ διατροφικής δυσανεξίας(ή απλά τεστ τροφών).

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και δεν παχαίνουν και άλλα που ενώ φαινομενικά τρώνε ελάχιστα κι όμως παχαίνουν. Τι είναι αυτό που κάνει μερικά άτομα να τρώνε πολύ κι όμως να μην παχαίνουν; Φυσικά, κάποιες παθήσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή κάποια χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι η αιτία, αλλά συνήθως η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας τρώνε λίγο – πολύ τα ίδια φαγητά, ελαιόλαδο, φέτα, γαλακτοκομικά από αγελαδινό γάλα, και αρκετά ζωικά προϊόντα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτές οι τροφές δεν παχαίνουν μερικά άτομα, ενώ παχαίνουν άλλα. Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών) μπορεί να αποκαλύψει τις τροφές που επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας, άρα θα πρέπει να τις αποφεύγουμε. (πόσο κοστίζει?)

Δείτε την τελευταία παρουσίαση την λειτουργίας του Τεστ Διατροφικής δυσανεξίας εδώ

Σε ποιες περιπτώσεις οφελεί το τεστ διατροφικής δυσανεξίας

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που κάνουν το τεστ διατροφικής δυσανεξίας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την βελτίωση του μεταβολισμού τους (και την απώλεια βάρους που αυτή συνεπάγεται), το τεστ διατροφικής δυσανεξίας βοηθάει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως:

Περιπτώσεις που το τεστ δυσανεξίας έχει εξαιρετικά οφέλη (πρώτη γραμμή αντιμετώπισης)

Περιπτώσεις που το τεστ δυσανεξίας έχει αξιόλογα οφέλη (σημαντικό και αναγκαίο για την αντιμετώπισή τους)

Περιπτώσεις που το τεστ δυσανεξίας μπορεί να βοηθήσει (σημαντικό ως επικουρικό μέτρο, αλλά όχι πρώτη γραμμή αντιμετώπισης)

βελτίωση μεταβολισμού

σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστπυ εντέρου)

γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

στομαχικό έλκος (πεπτικό έλκος)

έλκος δωδεκαδακτύλου

δυσπεπτικά ενοχλήματα

νόσος Crohn

ελκώδης κολίτιδα

δυσβίωση

σακχαρώδης διαβήτης

αντίσταση στην ινσουλίνη

αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

μυκητιασικές λοιμώξεις

σιδηροπενική αναιμία

ημικρανίες

αλλεργίες

άσθμα

ρευματοειδής αρθρίτιδα

συστημικός ερυθηματώδης λύκος

άλλα αυτοάνοσα νοσήματα

υποθυρεοειδισμός

λοιμώξεις ουρογεννητικού

κολπίτιδα

συμπτώματα εμμηνόπαυσηςκαι ανδρόπαυσης

αρτηριακή πίεση

οστεοπόρωση

ακμή

ψωρίαση

πολυκυστιθκές ωοθήκες

σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

άνοια

καρκίνος του προστάτη καικαλοήθης υπερπλασία προστάτη

καρκίνος του μαστού

οστεοαρθρίτιδα

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις ή καταστάσεις που περιμένουμε να οφεληθούν από το τεστ διατροφικής δυσανεξίας. Η πρώτη στήλη περιέχει τις παθήσεις που το τεστ διατροφικής δυσανεξίας είνια το κύριο και συχνά το μοναδικό μέσω που είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι παθήσεις του μεταβολισμού (πχ, από πολλές δίαιτες, κακή διατροφή, αυξημένη ηλικία κτλ), του γαστρεντερικού και ο σακχαρώδης διαβήτης που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται συνήθως μόνο το τεστ διατροφικής δυσανεξίας

Στην δεύτερη στήλη είναι καταστάσεις και παθήσεις που το τεστ διατροφικής δυσανεξίας είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά συχνά απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα για την επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, όπως οι ημικρανίας (που συνδυάζουμε και βελονισμό), οι παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος (αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσα) και άλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το τεστ δυσανεξίας είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισηςμαζί με κάποιο άλλο θεραπευτικό μέτρο. Τέλος, στην τρίτη στήλη είναι παθήσεις και καταστάσεις που το τεστ δυσανεξίας δεν είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, αλλά θεωρείται σημαντικό και χρήσιμο και προτείνεται.>

Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας ως κομμάτι της Ολιστικής Ιατρικής

Η αποσπασματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος συχνά έχει αποσπασματικά οφέλη. Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος με υποθερμιδικές δίαιτες συχνά βλέπουν τον μεταβολισμό τους να μειώνεται. Αυτό συντελεί στην σύντομη επιστροφή των κιλών. Η διατροφή σύμφωνα με το τεστ διατροφικής δυσανεξίας είναι ολιστική γιατί τα οφέλη του τεστ τροφών δεν σταματούν στην αύξηση του μεταβολισμού. Ουσιαστικά, η απώλεια βάρους είναι το πρώτο βήμα για την ευεξία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που δεν βασίζεται σε γενικές οδηγίες, αλλά οδηγίες ειδικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά, βοηθάει στη βελτίωση της υγείας συνολικά (δηλαδή ολιστικά), πράγμα που δεν μπορούμε να περιμένουμα από την δίαιτα της φωτοτυπίας (δηλαδή όλα τα άτομα την ίδια διατροφή). Πολλοί έρχονται στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής για να χάσουν κιλά και σύντομα ανακαλύπτουν τι σημαίνει Ολιστική Ιατρική όταν τα οφέλη που αποκομίζουν από την προπάθειά τους ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που είχαν θέσει στον εαυτό τους ως στόχο: πετυχαίνουν την ευεξία.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων το τεστ διατροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών) είναι το μόνο που πρέπει να κάνουν για να χάσουν κιλά και να νιώσουν πραγματική ευεξία γιατί με το τεστ δυσανεξίας χάνουν κιλά γιατί αυξάνουν τον μεταβολισμό τους. Φυσικά, στην ολιστική προσέγγιση από τον ιατρό Στέλιο Πανταζή περιλαμβάνεται και ένα προτεινόμενο πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στην πιο υγιηνή διατροφή του κόσμου, την Μεσογειακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φαγητά που μαγειρεύει και απολαμβάνει η ελληνική οικογένεια.

Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας σχεδιάστηκε και πρωτοεφαρμόστηκε από τους ολιστικούς ιατρούς πολλές δεκαετίες πριν το αντιληφθούν οι διαιτολόγοι (και γι’ αυτό οι διαιτολόγοι συνήθως το απορρίπτουν). Η αποτελεσματικότητά του είναι δεδομένη, αλλά στα χέρια ενός έμπειρου ιατρού που εφαρμόζει την ολιστική ιατρική, μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Share on Facebook